SELSKABSPLANTER

SELSKABSPLANTER

 

DER ER MANGE ANDRE SURBUNDSPLANTER END RHODODENDRON.  DER FINDES BÅDE BUSKE, TRÆER, STAUDER OG LØG, - KNOLDVÆKSTER, SOM KAN GØRE EN FIN SUPPLEMENT TIL DINE RHODODENDRON, OG SOM SAMMEN VIL GØRE BEDET TIL EN OPLEVELSE ÅRET RUNDT.

 

Krybende:

Hedelyng (Calluna, efterårsblomstrende i mange sorter) og Vårlyng (Erica, forårsblomstrende i mange sorte)r, Gaulteria krybende og lave. Vaccinium macrocarpum (Tranebær, med frodig krybende vækst og store rødviolette bær evt. til syltning), og Tyttebær (Vaccinium vitis-ideae i sorter, med krybende til lav vækst og spiselige røde bær), tilhører alle Lyngfamilien og trives under samme forhold.

 

Lave:

Rosmarinlyng (Andromeda), Leucothoë med charmerende farveskift til vinrød i den kolde periode), Skimmia med længesiddende røde bær.

 

Større:

Pagodebusk (Enkianthus, oprette buske med fine små klokker), , Kalmia sent blomstrende og i flere sorter, (Druelyng, Pieris (nemme blomstrende stedsegrønne buske i mange sorter), Blåbær (Vaccinium angustifolium- og corymbosum-hybr., med velsmagende bær i sensommeren),

Andre ’Selskabsplanter’ kan være: Japansk løn (Acer palmatum, lave til mellemhøje buske med smukke blade), kinesisk og koreansk kornel (Cornus kousa var. Chinensis), Hortensia (Hydrangea, i mange sorter med blomstring sommer til efterår), Røn (Sorbus, som også findes i egnede moderate typer), Snebolle m.fl. (Viburnum i sorter med smukke blomster og høstfarver).

 

Pieris japonica (Japansk Pieris, på engelsk: Lily of the Valley) fortjener en nærmere beskrivelse:

De stammer fra Japan, Taiwan og det østlige Kina. De tilhører lyngfamilien ligesom Rhododendron, og skal dyrkes som disse. Væksten er busket, lav til mellemhøj. Bladene er stedsegrønne, lange, smalle og kransstillede. De blomster i det tidligste forår med letbyggede toppe eller klaser som tåler forårsfrosten godt.

Der findes en række forskellige sorter med forskellig vækst, og blomsterfarve (hvid, rosa og rød). Buskene har et særdelses smnuk farvespil i bronze, røde og forskellige grønne nuancer når nyvæksten fremkommer. Giver god kontrast i en Rhododendron beplantning. Passer perfekt sammen med japanske azalea og græsser i et japansk anlæg.

 

Stauder og løgvækster:

Alpeviol (Cyclamen), Astilbe,  Løjtnanshjerte (Dicentra), Valmuesøster (Meconopsis), liljer, Påske- og Pinseliljer m.fl. (Narcisser) gerne i dværgformerne, Vintergækker, Clematis, Bregner, Primula, Skumblomst (Tiarella).