Plantning

Det bliver nemt at passe og vedligeholde, hvis beplantningen etableres rigtigt fra starten. Planter man rigtigt vokser planterne godt, bliver smukke og blomstrer rigt og længe, vil være nemme at passe og kan nemt flyttes senere.

Plant gerne i almindelig ugødet spagnum. Til store R. skal laget være 40-50 cm tykt, til små R. 30 cm. Bedet kan nedgraves, lægges oven på jorden, hvis jorden er hård og dårlig eller man vis spare sig for besværet med udgravningen. Eventuelt halv oppe og halvt nede. Store R. plantes med ca. 1 m. afstand, små med ca. 30 cm. For at spare på vandet kan man udlægge et lag dekorationsbark eller grannåle i 3-5 cm tykkelse.

I nogle egne kan Rhdododendron plantes stort set uden brug af spagnum. Det gælder især hvor jorden i forvejen er sur (reaktionstal = pH 4,5-5,5), som f.eks. i en sur sandmuldsjord. Altså bestemt ikke en vandsur jord. Dog vil det være fornuftigt at ’starte’ planterne i en blanding af spagnum og den omgivende jord.

Planter i potter kan plantes uanset årstiden. De har nemlig alle rødderne med. Planter du en enkelt plante af de større, beregnes mindst ½ pakke spagnum, dvs. 150 liter.  Grav et hul der er mindst 10 cm dybere end potteklumpen og 20 cm og bredere til hver side.  Mængden af spagnum er således: længde x bredde x dybde. Da spagnum kommer komprimeret, skal man typisk bruge ca. 20 % ekstra. Hvis jorden er fast og hård, skal den løsnes dybere ned, så der ikke står konstant vand ved rødderne. 

Spagnum er nemmest at vande op, mens den stadig er i sækken. Anbring sækken ved plantehullet, pres haveslangen igennem plastfolien og et stykke ind i sækken. Åbn for vandet og lad det løbe til pakken buler ud. Lad det trække i nogle timer. Hvis spagnummen kun er delvis opvandet blandes det våde med det tørre. Plantens potteklump skal kun dækkes en anelse, men træd spagnummen fast ind mod planten. Fordel en håndfuld NPK gødning pr. m2 og vand efter.

I den første vækstsæson må man være omhyggelig med at vande tæt ved planten, da rødderne ikke når så langt ud endnu.